fbpx

Proefles / Info aanvragen

Mocht u meer informatie willen over onze school of onze stijl, dan kunt u altijd nog meer vragen stellen via onderstaand formulier. Nog beter is het als u eens een proefles meedoet, zodat u aan den lijve kunt ondervinden wat wij doen.

De eerste twee proeflessen zijn gratis, daarna kunt u zich bij ons inschrijven als lid. U krijgt na de proeflessen een informatiepakket toegestuurd met de informatie om u in te kunnen schrijven.

Voor Rotterdam is het mogelijk om zowel op Donderdagavond als op Zaterdagochtend een proefles te nemen. Neem makkelijk zittende kleding mee, zoals jogging broek en t-shirt, of eventueel een budo-outfit mocht je die al hebben.

Onze lessen zijn geschikt voor beginners tot (ver)gevorderde vechtsporters. Dat klinkt raar maar is mogelijk omdat we veel persoonlijke aandacht geven. Heb je nog nooit vechtsport gedaan, dan beginnen we met het absolute begin, ben je al (zeer) ervaren dan haken we meteen in op de kennis die je reeds hebt en gaan we verder in op de specifieke eigenschappen van Bukti Negara.

Naast groepstrainingen is er sinds 2024 ook de mogelijkheid voor privé- en online-trainingen. Meer informatie is te lezen op: De school

Uitleg bij situatie op de grond

Mail versturen


    Vul hieronder uw vraag in

    Met enige regelmaat melden zich mensen bij ons aan en daarbij zijn worden vaak dezelfde vragen gesteld. Een overzicht van veelgestelde vragen staan onderaan op deze pagina.

     

    Veelgestelde vragen:

    Vraag: Ik ben via mijn familie bekend met Pukulan en hoor er veel positieve verhalen over, kan ik bij jullie Pukulan trainen

    Antwoord: Ja, onze stijl valt onder de noemer ‘Pukulan’. Dit was vroeger een roemruchte naam onder de Indo’s (Indische Nederlanders) en werd vaak beoefend door de 1e generatie Indo’s die naar Nederland kwamen


    Vraag: Ik heb gehoord dat Pukulan een harde en agressieve vechtsport is, klopt dit?

    Antwoord: Pukulan is een vechtkunst waarbij geen bescherming wordt gebruikt. Om het veilig te kunnen beoefenen wordt er dan ook niet op vol-contact getraind. Wel trainen we met contact en het is aan de beoefenaar hoeveel en hoe hard contact er wordt gemaakt. Het is een contact sport, dus hier en daar een blauwe plek hoort er wel bij, maar er wordt op een veilige manier getraind. Juist door deze wijze van trainen is wederzijds respect naar elkaar en elkaars grenzen belangrijk. Er is dan ook geen plek voor opgeblazen ego’s of ongeremde agressiviteit, de vechtkunst streeft ernaar om dit in goede banen te leiden.


    Vraag: Is een traditionele vechtsport nog wel effectief in de moderne wereld?

    Antwoord: Wat ons betreft is dat een volmondig ja. Wel is belangrijk hoe er wordt getraind (met voldoende contact) en het feit dat iets ’traditioneel’ is, wil niet zeggen dat je dan geen moderne trainingsmethodes kan gebruiken, zoals het gebruiken van Pads, Focus Mitts, Tabatha drills en Scenario training. Maar de diepgaande kennis is zeker traditioneel. Waar mensen zich nogal eens in vergissen is, dat vroeger stijlen als Pukulan direct werden gebruikt in de praktijk in het voormalig Nederlands-Indië, voor bescherming van jezelf, familie of het dorp.  Los van effectiviteit traint het ook aspecten zoals geduld, doorzettingsvermogen en concentratie, wat van alle tijden is.


    Vraag: Doen jullie aan wedstrijden?

    Antwoord: Nee, we beoefenen alleen zelfverdediging in al zijn aspecten; ongewapend, met wapen, staand of op de grond, tegen 1 of meerdere tegenstanders. Natuurlijk beginnen we bij het begin en dat is het leren van de basistechnieken. De wedstrijdvariant van Pukulan, of van Pencak Silat, doet wat ons betreft geen recht aan de kracht van onze stijl. Onze stijl richt zich op het direct uitschakelen, zonder gebruik te maken van regels, in de beperking van een ring of wedstrijdmat. Wel doen we aan examens om mensen een doel te geven om naar te werken, maar in principe ben je nooit uitgeleerd.


    Vraag: Geven jullie ook privélessen?

    Antwoord: In principe worden de lessen in groepsverband gegeven. Zeker in het begin is het belangrijk om kennis en ervaring op te doen met de beginselen van het systeem en dit gaat het best met een groep mensen zodat je goed en interactief kan leren van elkaar.  Privélessen zijn beperkt mogelijk maar hangen vooral af van hoe serieus de leerling is in zijn training, en of dit helpt bij de verdere ontwikkeling van de leerling en zal pas kunnen na een langere periode van trainen in de groep (meer dan een jaar). Dat is dan ook meer ‘aanvullend’ in plaats van ‘vervangend’.


    Vraag: Hoe lang duurt het voordat ik de stijl geleerd heb?

    Antwoord: Een veel voorkomende vraag en niet eenvoudig te beantwoorden. Jij als beoefenaar bepaalt hoeveel tijd je erin stopt. Als je zo goed als Bruce Lee wil worden dan moet je er ook zoveel tijd in stoppen als Bruce Lee, dat vergeten mensen nog al eens.  Onze stijl leert je een systeem en je raakt eigenlijk nooit uitgeleerd. Technisch kan je ook na vele jaren nog verder ontwikkelen en verfijnen.  Kan je je binnen een half jaar verdedigen tegen iemand met een mes? Nee, dat is een fabeltje en willen we mensen ook zeker niet wijsmaken.
    Wel beginnen we met de basis: leren stoten en trappen en de juiste reactie intrainen. Dat zijn onderdelen waar je direct wat aan kan hebben. De stijl volledig leren kost echter veel meer tijd.


    Vraag: Kan ik ook mijn zoon of dochter naar jullie school sturen?

    Antwoord: Zolang de zoon of dochter 17 jaar of ouder is, is dat zeker mogelijk.  Onze stijl is gericht op zelfverdediging voor volwassenen. We verwachten een stuk zelfstandigheid in de trainingen en verantwoord omgaan met de technieken die je leert.  Het voordeel van het beginnen op jongere leeftijd is dat je makkelijker de zwaardere technieken kunt oppakken, zoals het trainen van technieken laag bij de grond. Door dit op lagere leeftijd op te pakken kan je hier je leven lang profijt van hebben.