.
Voetenwerk, basis van zelfverdeding
Door vele vechtsporten wordt het voetenwerk als een belangrijke basis. Daarbij worden verschillende interpretaties gegeven van wat ze ermee bedoelen:
- Traptechnieken
- Stevige standen
- Beweeglijkheid tijdens het gevecht
Wij gebruiken vooral de laatste betekenis voor voetenwerk. Daarbij gaat het om het beweeglijk blijven, niet alleen tijdens de aanval maar ook tijdens de verdediging.
The best defense against an attack is not to get hit
Als we het hebben over de verdediging tegen een aanval hebben dan kan je dit op een aantal manieren oplossen:
- Dekking dicht houden en incasseren
- Blokkeren/afweren van een aanval
- Uit de aanvalslijn stappen in combinatie met weren/dekking/tegenaanval
Wat opvalt is dat de eerste 2 tactieken eigenlijk veel minder nadruk leggen op voetenwerk. De laatste tactiek doet dit wel en dit is wellicht nog belangrijker dan het weren of dekken. In de praktijk is het vaak een combinatie van tactieken wat gebeurt.
Tactiek
Bij Bukti Negara leggen we al vanaf de beginners de nadruk op het gebruik van Tactiek. Naast een goede stoot en trap is het trainen van de juiste reflexen essentieel.
In de illustratie is te zien dat de aanvaller (rode pijl) door het midden aanvalt. De verdediger blijft niet staan om de aanval te incasseren maar gebruikt voetenwerk om naar 1 van de zijkanten uit te stappen.
Je kunt dit vergelijken met schaken. In plaats van de inkomende aanval te incasseren wordt een betere positie gekozen om een tegenaanval te kunnen maken, waarbij je een tactisch voordeel hebt.
Vooral als je een grotere of sterkere tegenstander hebt is het niet verstandig om te blijven staan. Ook niet als je goed bent in het ‘blokken’ of afweren van een aanval.
Nu is dit een eenvoudig voorbeeld maar het geeft aan dat voetenwerk een belangrijke rol speelt bij de verdediging.
Overigens zie je soortgelijke tactieken bij diverse andere vechtsporten, wat Bukti Negara bijzonder maakt is dat deze kennis een centrale rol speelt en niet alleen een enkel ’trucje’ is uit de trucendoos. Het gebruik van voetenwerk is wat ons betreft een belangrijk deel van de oplossing als het gaat om veel verschillende soorten aanvallen, door 1 of meerdere tegenstanders.
“Wie niet sterk is moet slim zijn”