fbpx

De term ‘Systeem’

Wat is een ‘Systeem’ als we het hebben over het onderwerp Vechtkunsten/Vechtsporten.

Wereldwijd word er voor de ‘martial arts’ verschillende namen gebruikt:

 • Vechtsport / Ringsport
 • Vechtkunst / Krijgskunst
 • Close-Combat sport
 • Zelfverdediging
 • Vechtsysteem

En er zijn nog meer benamingen hiervoor.

Alhoewel de namen vaak door elkaar gebruikt worden is er 1 naam die ik graag zou willen beschrijven en dat is ‘Vechtsysteem’

Als je de betekenis van de term ‘Systeem’ opzoekt op Wikipedia, vind je veelal one-liners als deze:

 • een uit meerdere onderdelen bestaand stelsel dat als geheel toegevoegde eigenschappen heeft .
 • een geheel van elementen die elkaar wederzijds beïnvloeden en die een geïntegreerd geheel vormen.
 • Doelmatig samenhangend patroon.

Dit is niet de volledige lijst, maar deze omschrijvingen zijn redelijk nauwkeurig. Wat dit zegt is dat de onderdelen van het systeem met elkaar verbonden zijn.

Het mooie van een systeem is dat alle onderdelen toevoegen aan het geheel. Als ik dit direct vertaal naar een vechtkunst/sport, dan betekent dit dat je verschillende onderdelen kan hebben tijdens een training, zoals:

– warming up
– Basistraining, zoals standen, stoten en trappen
– Stijlvormen
– toepassingen/drills
– het vrije gevecht

Een systeem zou optimaal werken als al deze onderdelen direct verbonden zijn met elkaar en bijdragen aan het systeem.

Dit betekent dat als je een warming up doet, dat de oefeningen direct gekoppeld zijn aan de bewegingen gebruikt in de rest van de training. Dat de stijlvormen direct gekoppeld zijn aan de toepassingen. Dat de toepassingen direct gekoppeld zijn aan het ‘vrije gevecht’.

Op een dieper niveau kan het ook betekenen dat de stijlvormen van een bepaald niveau gekoppeld zijn aan de toepassingen die je leert op dat niveau.

Bukti Negara als Systeem

De schoonheid van Bukti Negara is dat het heel systematisch is opgezet, direct vanaf het begin en is doorgevoerd tot in de kleinste details:

 • De warming up traint direct de spieren en principes die zijn verbonden met de vormen en toepassingen. De juiste ‘lichaamsmechanica (body mechanics)’ worden al direct toegepast.
 • Aspecten zoals grondgevecht, voetenwerk, en meerdere tegenstanders zijn al ingebouwd in de warming up zonder dat mensen zich dat realiseren.
 • De stijlvormen trainen je lichaam volgens de principes van het systeem. Een stijlvorm is niet een verzameling bewegingen, alleen bedoeld voor demonstratie of overdragen cultuur; het is een trainingsvorm voor mensen om het systeem te leren begrijpen en het lichaam op de juiste wijze te trainen.
 • 2-persoons drills zijn toegevoegd, om onderdelen van de stijlvormen en de verschillende aspecten hiervan te trainen op/met een partner.
 • Een stootoefening gaat niet alleen over de techniek van de vuistslag , maar gaan ook over hoe je je lichaam optimaal laat samenwerken, over vecht-strategie en ook over meerdere tegenstanders.
 • Hetzelfde geldt voor de trapoefeningen.
 • Toepassingen kunnen gemaakt worden door de beoefenaar zelf door het combineren van meerdere onderdelen. Dit in tegenstelling tot een vaste verzameling voor-geprogrammeerde technieken die de beoefenaar niet leert zelf na te denken. Iedere zelfverdedigingssituatie is uniek en je moet leren hier creatief mee om te gaan.
 • Omdat alle principes keer op keer worden herhaald binnen alle onderdelen van het systeem, worden deze principes ‘automatisch’ en onderdeel van onze ‘natuurlijke bewegingen’.
 • Overigens zijn veel van de aspecten linea recta terug te vinden in de natuur. Meer hierover in een nog te volgen artikel.

Al deze onderdelen zijn misschien niet duidelijk voor iedere Bukti Negara beoefenaar vanaf het begin, maar langzamerhand zullen leerlingen realiseren dat dit de unieke aspecten zijn van Bukti Negara en dat dit een echt vechtSYSTEEM betreft.

Vaak ervaren mensen met andere vechtsportachtergronden zoals Karate, Jiu Jitsu, Kempo, Boksen, Kali en andere Pencak Silat stijlen dit als ‘anders’ of ‘verfrissend’.

Bovendien, niet alleen het trainen van de principes is uniek, maar de rol van stijlvormen (jurus, en bij andere stijlen vaak Kata’s genoemd) in het toepasbaar maken van technieken is tevens 1 van de unieke punten van Bukti Negara. Dit is in tegenstelling tot de tegenwoordig algemeen geldende gedachte dat stijlvormen hoofdzakelijk een collectie van bewegingen is en alleen leuk voor demonstraties.