fbpx

.

Een bijzonder half jaar

Na een vol jaar met beperkte fysieke en veelal ook online training, gaat de samenleving langzamerhand weer open. Afgelopen jaar was een leerzaam jaar voor Tiga Satria. Als een vechtsport met een noodzaak voor fysiek contact waren we genoodzaakt om de lessen op een andere manier in te vullen.

Door de nadruk te leggen op het curriculum en een gedeelte begrip ‘achter de beweging’ hebben we toch de lessen kunnen invullen. Het afgelopen half jaar werd er 3 keer per week getraind, vanachter de computer. Zeker niet ideaal maar desalniettemin was er een trouwe schare van leerlingen aanwezig die de lessen zo konden volgen.

Voor de leerlingen was het online trainen een uitdaging; zonder correctie van de details in de beweging werd er veel verwacht van de verbeelding. Door het keer op keer herhalen van bewegingen en daar ook steeds andere aspecten bij te benadrukken is er getraind om al onze technieken, basisbewegingen en curriculum te zien als 1 systeem, waar alles met elkaar verbonden is.

De verbindende factor bleek keer op keer het ‘platform’ wat gebruikt kon worden om aspecten uit te leggen.

Of het nou ging om voetenwerk, tactiek, timing, positie, en de juiste houding, alles kwam terug in dit platform.

Een aardig gedeelte van de leerlingen hebben inmiddels ook zo’n platform aangeschaft en zien de meerwaarde ervan.

Voor de groepsleider bleek het gebruik van het platform ook weer een hulpmiddel om dieper begrip te krijgen van Bukti Negara. Het was een leidraad om de lessen op voort te kunnen borduren.

Met minimaal 75 online lessen het afgelopen jaar was het nog niet eenvoudig om voldoende variatie in de lessen te stoppen, maar al met al is dat aardig gelukt.

Van online naar offline

Nu, richting eind mei, ziet het ernaar uit dat we weer kunnen gaan trainen in de Dojo. Niet langer online achter de computer, maar offline inde zaal! Misschien niet met het fysieke contact wat we zo graag willen, maar met weer een scala aan extra mogelijkheden om te kunnen trainen, zoals

  • Padtraining.
  • Gebruik van ruimte van dojo voor meer bewegen.
  • Gebruik van zachte ondergrond om zowel het hoogspel als laagspel te kunnen trainen.
  • Conditioneel zwaardere trainingen
  • Directe 1-op-1 correcties met de leerlingen, dit is misschien nog wel de belangrijkste

We zien er naar uit. Pukul Terus!