fbpx

 

Het systeem

Wat maakt het bijzonder?

Pukulan Pentjak Silat Bukti Negara – The Unified Art, of kortweg Bukti Negara, is een zeer verfijnd vechtsysteem gebaseerd op pukulan, wat is ontstaan uit vele tientallen jaren van training en praktische ervaring op de straat.. Dit systeem is opgebouwd uit elementen van de stijl Serak. Het is een ‘close quarters combat systeem’ ontwikkeld om te gebruiken tegen 1 of meerdere tegenstanders. Het mooie en onderscheidende van Bukti Negara ligt hem in het systematische karakter. Alle onderdelen van het systeem dragen bij aan het geheel:

“Het idee is eenvoudig, het curriculum is toegankelijk, de mogelijkheden binnen het systeem zijn oneindig.”

In tegenstelling tot veel vechtsporten en vechtkunsten, zijn er geen vast aantal technieken die geleerd moeten worden. Vanaf de eerste training wordt je bekend gemaakt met een aantal gereedschappen (waarin de principes verwerkt zitten) Deze ‘tools’ kunnen gecombineerd worden en stimuleren je om zelf na te denken, toepassingen/technieken te bedenken en toe te passen. Je zal tenslotte iedere keer in een andere situatie terecht komen als je jezelf moet verdedigen.

De term zelfverdediging is een beetje misleidend, omdat we een aanval niet weren of blokkeren. Daarentegen beantwoorden we een aanval met een tegenaanval en verstoren daarbij de balans van de tegenstander. We streven ernaar om de conflictsituatie zo snel mogelijk te beantwoorden. Dit komt allemaal neer op correcte timing, “ reageren bij het knipperen van de ogen” is een belangrijk aspect van Bukti Negara.

Bukti Negara
  1. Is een efficiënt, korte-afstands vechtsysteem, rekening houdend met meerdere tegenstanders.
  2. Het reageert uit een defensieve positie, maar neemt de aanval direct over met een tegenaanval.
  3. Je loopt in op de tegenstander die jou wil raken, verstoort zijn balans en dwingt hem om zijn balans te hervinden. Hierbij neem je zijn positie over.

Bukti Negara is één van de traditionele Pentjak Silat Stijlen die gebruik maakt van het looppatroon. Dit wordt gebruikt als basis om de beoefenaar de tactieken te leren om 1 of meerdere tegenstanders te bestrijden. Sommige andere stijlen, zoals Wing Chun of Escrima gebruiken iets dergelijks maar Bukti Negara (en Serak) is uniek in hoe dit tot in de kleinste details wordt verklaard en gebruikt binnen de toepassingen.

Waarom deze stijl en niet een andere?

Natuurlijk zijn er tegenwoordig legio vechtstijlen te vinden, en ieder heeft zijn eigen plus- en minpunten. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak.

Bukti Negara is uniek als het gaat om..

  1. de hoeveelheid traditionele EN praktische kennis die is doorgesijpeld in een moderne vechtkunst.
  2. het werken met een beperkt, maar toch traditioneel curriculum, wat eenvoudig te leren is, maar een leven kost om te beheersen.
  3. we geloven niet in vaste technieken, de rauwe realiteit van het gevecht verandert iedere keer en dus geloven wij in het trainen van principes en wetmatigheden die we direct leren gebruiken in de toepassingen.
  4. De basis bestaat uit Jurus, dit lijkt op een korte Kata. Tegenwoordig worden Kata  vooral gezien als een cultureel of achterhaald iets wat niet bijdraagt aan het leren vechten, maar wel mooi kan zijn. Wij gebruiken het juist als de basis van waaruit we alle technieken zelf gaan bouwen en bedenken, een soort LEGO-bouwstenen.
  5. we geloven niet in het mixen van verschillende stijlen. Als je een degelijk systeem leert voorziet het in alles, ongewapend, gewapend, staand of op de grond, tegen 1 of meerdere tegenstanders. We leren dit vanaf de allereerste les. Dit gaat weliswaar tegen de algemeen geldende gedachte in, maar we kunnen het wel beargumenteren.
  6. Overigens is iedereen natuurlijk vrij om dit toch te combineren met een andere stijl(en), wij zijn niet zo van het verbieden. We staan ook open voor de kennis van andere stijlen, alleen we kijken binnen onze eigen stijl wat ONZE oplossing is voor een specifieke situatie (grondgevecht, wapens, meerdere tegenstanders)