fbpx

Naga Kuning Institute

Internationale organisatie

Omdat Bukti Negara inmiddels in veel landen wordt beoefend is onze organisatie uitgegroeid tot een internationale organisatie. Zo is een aantal jaren geleden het Naga Kuning Institute (NKI) ontstaan. Dit is een overkoepelend instituut wat zorgt voor het delen en verdiepen van kennis van Bukti Negara en direct verwante Pukulan stijlen.

Alle scholen die in Europa en in de VS lesgeven in Bukti Negara en lid zijn van onze internationale organisatie, zijn dus onderdeel van NKI. Zo ook is Tiga Satria onderdeel van NKI. NKI verzorgt seminars om de kennis op pijl te houden van de aangesloten scholen.  Tevens is er lesmateriaal wat regelmatig wordt bijgewerkt om zo de scholen te helpen met hun kennisdeling.

Internationaal en Lokaal

Internationaal zijn er op dit moment zo’n 20 scholen aangesloten bij NKI. Dit wil niet zeggen dat het een grote en logge organisatie is. De plaatselijke groepsleiders van een trainingsgroep zijn verantwoordelijk voor het lesgeven in Bukti Negara, zoals Tiga Satria ook een trainingsgroep is voor Bukti Negara.

Deze groepen zijn klein tot middelgroot in omvang. Voordeel daarvan is dat je veel persoonlijke begeleiding krijgt bij het trainen. De persoonlijke benadering is ook iets wat bij Pencak Silat hoort en we ook belangrijk vinden om te behouden. De voordelen van de grotere organisatie is het hebben van een duidelijke structuur van het lesmateriaal, regelmatige internationale workshops waar je als lid aan kan deelnemen, en de mogelijkheid om aan te sluiten bij een training van een andere NKI-school in het buitenland als je bijvoorbeeld op vakantie bent.

Commercieel of niet?

Bukti Negara als stijl is onderdeel van het NKI, wat een commerciële organisatie is. Dit betekent dat we ook financieel bijdragen aan de organisatie. Wel vinden we dat dit door iedereen te betalen moet zijn dus het bedrag is beperkt tot een bescheiden jaarlijkse bijdrage. Daarnaast worden er verschillende weekend-seminars georganiseerd waarbij iedereen in de gelegenheid is deel te nemen aan een grotere workshop.  Dit kan zijn voor bestaande leden of voor nieuwe geïnteresseerden.

Pencak Silat is van oudsher bekend om de besloten trainingen die in familiair verband werden gegeven, waarbij de ‘betaling’ met rijst of sigaretten werd geregeld. Inmiddels zijn we enkele decennia verder en nu zie je dat het ook in landen als Indonesië verkocht wordt als commercieel product.

Toch vinden wij als NKI dat we daar niet klakkeloos in mee moeten gaan. Door de groepen lokaal kleinschalig te houden met de nadruk op kennisoverdracht en een redelijke prijs denken wij dat we veel waar voor het geld kunnen geven.

Zeker in deze moderne tijd waar soms gedacht wordt ‘wat duur is, is beter’ blijft het voor ons belangrijk om veel kwaliteit te bieden voor wat mensen betalen. En vergeet niet, je betaalt altijd een prijs, misschien niet altijd in geld, maar wel in geduld, doorzettingsvermogen, zweet en pijn.

Wil je meer informatie over onder andere de contributie bij Tiga Satria, dan kan je een e-mail sturen naar ons.