fbpx

Geschiedenis

De oorsprong

Indonesië is de oorsprong van het Pencak Silat (oude schrijfwijze Pentjak Silat). Voor honderden jaren was het land een kolonie van Nederland onder de naam Nederlands-Indië, totdat het na de 2e wereldoorlog onafhankelijk werd.

Dit land heeft een rijke historie, ook als het gaat om vechtkunsten. Er is veel kruisbestuiving geweest met andere Aziatische landen, zoals Japan, China en India. Dit is terug te vinden in de religieuze aspecten, maar eveneens in de bewegingen van de vechtkunst, de ene stijl wat meer dan de ander.

Pukulan is een term die in Indonesië nu vooral bekend is als ‘stoten’ of ‘slaan’ maar in de oudere Pencak Silat stijlen wordt er ook vaak verwezen naar ‘Pentjah’ of ‘Maenpo’. Pukulan is eveneens bekend van diverse stijlen uit Jakarta (Pukulan Kemajoran, Pukulan Betawi). De pukulan  waar wij naar refereren verwijst naar de directheid van de stijl en de nadruk op het stoten.  De herkomst van onze kennis is hoofdzakelijk West-Java, wat ook bekend staat als een gebied waar veel oorspronkelijke en oudere Pencak Silat stijlen vandaan komen.

Van Indonesië naar Amerika

Pukulan Pentjak Silat Bukti Negara is een vechtsysteem ontwikkeld door Pendekar Paul de Thouars († 2013).
Hij was een van de meest begiftigde vechtkunstenaars van onze tijd. Hij wijdde het merendeel van zijn leven aan de West-Javaanse stijl Serak, wat hij leerde van zijn oom, wijlen Guru John de Vries.
Het was niet toegestaan om deze kennis te verspreiden buiten de familiekring. Eenmaal geëmigreerd naar Amerika ontwikkelde Pendekar Paul de Thouars daarom de vechtkunst Bukti Negara als een manier om zijn kennis en kunde te delen zonder zijn belofte aan zijn leraar te verbreken.
Bukti Negara betekent ‘bewijs/eerbetoon aan een groter en ouder ‘continent’ van kennis – die van het systeem Serak. Daarnaast is het ook een tribuut aan het land van herkomst: Indonesië of toenmalig Nederlands Indië.

  • Bukti: bewijs of getuige
  • Negara: continent of land

Direct of indirect, heeft Pendekar Paul de Thouars vele mensen geïnspireerd in de vechtkunstwereld, wereldwijd, door zijn leven te wijden aan Bukti Negara en Serak.
Voordat hij overleed in 2013, zorgde hij ervoor dat zijn erfenis van PDT Bukti Negara veilig gesteld werd door een ‘PDT Board of Directors’ op te stellen die verantwoordelijk is voor het uitbreiden van de publieke bekendheid en waardering voor de vechtkunst en het onderhouden van zijn traditionele vormen en principes.

Guru’s John en Ernest de Vries
Pak Flohr in Breda

Zoektocht in Nederland

Lid van de Board Walter van den Broeke, technisch adviseur van PDT Pukulan Pentjak Silat Bukti Negara en Serak en hoofd van de Europese tak, startte zijn reis in de vechtstijl Pukulan in 1978.
Hij trainde intensief onder wijlen Pak W.L. Flohr († 1998); harde, compromisloze training van een toegewijd en zeer gerespecteerde leraar.Nadat Pak Flohr overleed in 1998, begon een nog altijd voortdurende reis, zoekend naar meer kennis van Pukulan. Ondanks het contact met vele leraren, ook in Indonesië, kon hij niemand vinden die het niveau van Pak Flohr benaderden.

Een introductie bij de familie De Vries bracht hem bij de vechtkunst Serak. 

“Met de kennis die de familie De Vries met me deelde, kon ik eindelijk begrijpen en verdiepen in datgene wat Pak Flohr me had geleerd.”

De familie De Vries zijn directe familie (neven) van Paul de Thouars en zodoende ontstond er een verbinding met de Amerikaans tak van de ‘Serak-familie’.

De link naar Amerika

Langs deze route volgt een ontmoeting met Paul de Thouars in 2010 in de Verenigde Staten. Hij trainde Walter in het systeem wat hij had geleerd had van zijn leraar John de Vries. Zijn diepgang en inzicht was fenomenaal. Het was duidelijk dat hij een vechtkunst had beoefend zonder te claimen ooit klaar hiermee te zijn.

“Ik zie in Oom Paul wat ik zag in Pak Flohr: een toegewijde en bevlogen leraar, een geweldige persoonlijkheid en een man met een enorme hoeveelheid aan kennis.”

In 2011 vroeg Pendekar Paul de Thouars Walter om hem te helpen om zijn vechtkunst Bukti Negara te promoten. Omdat Walter een directe leerling was van de familie de Vries, had hij de toestemming van de ooms nodig om dit te kunnen realiseren. In een ontmoeting tussen de ooms de Vries en Paul de Thouars, kwam ze overeen om een gedeelte Pukulan van oom Dolf de Vries te verwerken in het Bukti Negara. Hierna gaf Dolf de Vries specifieke details over hoe en wat er gedeeld mocht worden van zijn Pukulan. De documenten die hun wensen en overeenkomsten vastlegden werden gesigneerd door Dolf de Vries, Harry James de Vries en Paul de Thouars.

De gecombineerde stijl zou worden uitgedragen als Bukti Negara.

Sinds 2013 is de Bukti Negara organisatie actief bezig aan het verspreiden van dit unieke vechtsysteem in Europa. Technisch adviseur van Bukti Negara wereldwijd en hoofd van de europese tak, Walter van den Broeke opereert vanuit thuisbasis Breda. Inmiddels opereren we als eigen organisatie, los van de PDT Academy, en niet zonder succes. Er zijn nu meer dan 13 groepen – en nog uitbreidend – door heel Europa. Alle groepsleiders van deze groepen worden getraind door Walter op een reguliere basis.

‘Oom’ Paul de Thouars
‘Oom’ Paul de Thouars in zijn garage

Het opzetten van een Martial Arts Instituut

In oktober 2013 overlijdt Paul de Thouars na een kleurrijk en intensief leven en liet daarbij een mooie erfenis na… Bukti Negara.

Sinds 2018 zijn we begonnen met het opzetten van het Naga Kuning Institute; een martial arts instituut wat een thuis is voor diverse Pukulan en Serak gerelateerde stijlen. De redenen van de oprichting van dit instituut worden samengevat als:

 

  1. Het vastleggen van een deel van het Indonesische Culturele Vechtkunst erfgoed en kennis van de diverse systemen.
  2. Doorgeven van technische kennis and het op peil houden van de kwaliteit.
  3. De mogelijkheid om systemen toegankelijker te maken voor geïnteresseerden.
  4. Een instituut voor het opleiden van instructeurs in Pencak Silat
  5. Onze verbinding met de NPSF (Nederlandse Pencak Silat Federatie) waar we als een instituut een belangrijke rol spelen in het internationaal promoten van Pencak Silat.
  6. Het gebruik van Bukti Negara als solide basis om modules te creëren die van toegevoegde waarde zijn voor de hedendaagse maatschappij
Walter en Ronald tijdens seminar in 2018 in Charleroi