fbpx

Het curriculum

Basis

Zoals veel vechtsporten is een belangrijke basis het leren van stoot- en traptechnieken. Basis bestanddelen zoals balans, kracht en snelheid worden hier ook in getraind.  Warming up bevat ook al een gedeelte van deze technieken.

Jurus

Voor het overdragen van de kennis werken we ook met ‘Kata’s’, of zoals we ze noemen: Jurus. Dit is een vorm met een vast aantal specifieke bewegingen. Handig om bijv.  thuis alleen te trainen. Dit zijn geen ‘lege vormen’ voor de sier, maar bevatten de principes van ons systeem.  Daarnast hebben we ook ‘sambuts’, vormen met een tegenstander.

Drills

Om de principes en basis op een meer interactieve manier te trainen, maken we ook gebruik van ‘drills’ met een tegenstander. Nog steeds geen echte toepassingen maar kan goed gebruikt worden om contact, balans, afstand, timing en flow te trainen. Bij sommige drills worden pads en stootkussens gebruikt.

Toepassingen

Een zeer belangrijk aspect van onze trainen is het leren toepassen van al het voorgaande. Hier komt alles bij elkaar. Een beoefenaar leert zelf toepassingen te maken uit een combinatie van trap/stoot en veegtechnieken. Dit gebeurt op een progressieve manier, oftewel, in het begin is dit nogal statisch met een ‘frozen right punch’. Vanaf het 2e niveau wordt er vanuit gegaan dat de aanvaller een dynamischer stoot aangeeft (soort bokspunch met terughalen hand). Daarna gaan toepassingen gemaakt worden met verschillende aanvallen, zoals haymaker (kroeghoek),  stootcombinaties, trap, clinch etc.

Andere aspecten

Laagspel: Toepassingen en drills voor het gevecht laag bij de grond

Met wapens: In eerste instantie leren we alles ongewapend, in een latere fase leren we ook het omgaan met de korte stok en het mes of kerambit (krom mes) en het verdedigen daartegen.

Meerdere tegenstanders: Vanaf het begin werken we met een curriculum wat rekening houdt met meerdere tegenstanders, maar nu wordt het ook daadwerkelijk zo getraind, met 2 of 3 tegenstanders.

Praktijksituaties: Aanvallen vanuit allerlei richtingen, rug tegen de muur, aan de bar, beperkte ruimte,  Na struikelen