De Tiga Satria Fighting Academy is een school die gespecialiseerd is in het Close-Combat vechtsysteem Pukulan Pentjak Silat Bukti Negara – The Unified Art (Kortweg: BN).

Bij Tiga Satria wordt meerdere keren per week getraind in BN. De oorsprong van dit systeem ligt in Indonesië bij de vechtkunst Serak. Dit was een van oorsprong besloten systeem wat getraind werd in de familie- en vriendenkring. Nu is het huidige systeem gemoderniseerd en voorzien van een duidelijk gestructureerd curriculum. Het accent ligt grotendeels op de praktische toepassingen om het werkzaam te maken in een zelfverdedigingssituatie.

Het leren gebruiken van je gehele lichaam op een slimme en tactische manier is een belangrijk onderdeel van wat we doen. Waarom? Omdat wij niet trainen voor een ‘sportwedstrijd over meerdere rondes, verdeeld in gewichtsklassen’, maar voor een situatie op straat. Ook mensen die licht van gewicht zijn, of wellicht juist zwaar, klein of groot zijn moeten met elkaar kunnen trainen en moeten gevechtstoepassingen ook werkbaar kunnen maken tegen een grotere en/of sterkere tegenstander.

Wij gebruiken slim voetenwerk en ‘body mechanics’ om de tegenstander te kunnen ‘verslaan’. Daarnaast is onze stijl offensief, wat betekent dat we niet in de verdediging blijven maar het initiatief van de aanval overnemen. Daarom is het eigenlijk onjuist om te praten over ‘zelf-verdediging’ omdat we onszelf niet verdedigen maar juist de aanval kiezen in een conflict-situatie.

Aanval is de beste verdediging

Wat natuurlijk niet betekent dat we ruzie opzoeken. Respect voor elkaar is belangrijk tijdens de les. Maar omgaan met de fysieke en mentale stress is zeker een onderdeel van de training. Onze stijl valt onder de noemer Pencak Silat, soms ook Pukulan genaamd. Er zijn veel misverstanden over deze vorm van vechtkunst. Zo kennen veel mensen het vooral van de sierlijke en spectaculaire demo’s van de Pasar Malam. In de jaren 60, 70 en 80 was dit toch wel anders. Enkele bekende leraren uit die tijd hebben ook getoond dat Pencak Silat toch wel heel wat meer is dan dat. Wij proberen binnen onze school ons vooral toe te leggen op het ‘Bela Diri’ aspect (zelfverdediging) wat eigenlijk 1 van de belangrijkste oorspronkelijke aspecten is, we hebben het tenslotte niet voor niks over VECHTkunst. Daarnaast willen wij duidelijk maken in een tijd waarin MMA, Kickboxen en Krav Maga de hoofdmoot van de aandacht wegneemt, de oudere stijlen qua effectiviteit zeker niet hoeven onder te doen voor een dergelijke vechtsport. Overigens maken wij dankbaar gebruik van een aantal trainingsmethoden van deze respectabele vechtsporten.

Een leven lang leren

Als je op zoek bent naar een ‘quick-fix’, een snelle oplossing om te leren vechten, dan is BN niet de meest geschikte stijl. Om realistische verwachtingen te scheppen gaan wij ervan uit dat een beoefenaar toch minimaal 1 jaar consequent en serieus moet trainen om zichzelf enigszins te kunnen redden in een conflict-situatie. Dat hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid inzet die je zelf erin stopt. Wel beginnen we vanaf de allereerste proefles direct al met het trainen van specifieke toepassingen vanuit een aantal basis aanvallen. Gaandeweg worden dan het lichaam en de juiste mentaliteit getraind. Omdat er heel veel diepgang in het systeem zit is het mogelijk om een leven lang te trainen zonder het idee te hebben het volledige systeem te kunnen beheersen. Door jezelf op te stellen als de ‘eeuwige leerling’ zal je je ook blijven ontwikkelen, zeker ook op geestelijk vlak. En nee, daarvoor hebben wij niet honderden vormen of verschillende technieken die getraind moeten worden. We trainen principes die keer op keer gebruikt en getraind worden in 1-op-1 situaties, tegen meerdere tegenstanders, gewapend of op de grond.

En zo wordt het systeem en de samenhang binnen de onderdelen als een ui met allerlei schillen steeds duidelijker. Als je denkt dat je het snapt, blijkt er nog weer een laag dieper te zijn waar meer kennis achter schuil gaat.

Internationale opzet, persoonlijke aandacht

Alhoewel de herkomst van BN komt uit een stijl Serak die beoefend werd door een besloten club vrienden en familie zijn wij ervan overtuigd dat dit niet genoeg is om de kennis van een stijl te behouden. Door meerdere trainingsgroepen op te zetten binnen meerdere landen geloven wij dat we onze vechtkunst meer op de kaart kunnen zetten. Daarnaast wordt de ‘trainingspool’ van beoefenaars groter zodat eerder een talent komt bovendrijven. We hebben ook meerdere keren evenementen in Nederland en diverse andere landen zodat we veel samen kunnen trainen wat ook de hechtheid van de trainingsgroepen vergroot.

Kwaliteit blijft bij ons wel voorop staan, versus Kwantiteit wat wellicht commercieel slimmer is maar ten koste gaat van de kennis en effectiviteit van wat we trainen. Zo wordt er in Nederland in kleine groepen getraind zodat er veel nadruk kan zijn op persoonlijke aandacht. Samengevat hebben wij veel te bieden voor diegene die de juiste mentaliteit, houding en inzet heeft.

Iedereen vanaf 17 jaar is dan ook welkom om te komen meedoen. En dit staat los van enige ervaring in Vechtsporten. Bij ons trainen mensen die nog nooit vechtsporten hebben gedaan tot mensen die al bijna 40 jaar trainen in diverse vechtsporten en op zoek zijn naar meer diepgang.

 

Kortom…….doe mee!